11. SETT:
En kirkegård det swinger av

På Nørrebro i København ligger Assistens kirkegård. Den ble anlagt i 1760 langt ute på landet fordi kirkegårdene i København ikke hadde plass til alle som skulle begraves. I begynnelsen av 1700-tallet døde nemlig veldig mange københavnere på grunn av en fryktelig pest, så byen trengte en assisterende kirkegård.
Allerede på H. C. Andersens tid gikk folk på tur her, leste på gravsteinene, «satte seg i gresset, spiste av sin matkurv og drakk sin snaps til»
Etter hvert har kirkegården blitt et sted der folk går tur, som i en hvilken som helst park. Allerede på H. C. Andersens tid gikk folk på tur her, leste på gravsteinene, «satte seg i gresset, spiste av sin matkurv og drakk sin snaps til» (H. C. Andersen i novella «Portnøglen», 1872.) H.C. Andersen er sjøl gravlagt på Assistens kirkegård, sammen med mange andre kjente dansker, som Søren Kierkegaard og forfatterne Martin Andersen Nexø og Hans Scherfig.
… på et bortgjømt hjørne ligger flere kjente jazzmusikere gravlagt…
Men det som interesserer oss spesielt i vår sammenheng, er at på et bortgjømt hjørne ligger flere kjente jazzmusikere gravlagt. På folkemunne kalles dette nokså avgrensa området for «Jazz-øen».

Her finner vi de kjente, amerikanske jazzmusikerne Ben Webster, Kenny Drew og Richard Boone. Alle disse bodde mange år i Danmark.
København ble på 1950-60-tallet av mange utropt til Europas jazzhovedstad
København ble på 1950-60-tallet av mange utropt til Europas jazzhovedstad. Mange kjente musikere bodde kortere eller lengre tid i byen, f.eks. Stan Getz og Dexter Gordon. Dexter bodde i København i hele 15 år før han vendte tilbake til USA. Han ble en riktig københavner, bodde i Valby og sykla rundt i byen på en typisk københavnersykkel – meget enkel og svartlakkert. Han ble ganske god i dansk, og han høres på liveopptak at «Nu ska’ vi ha en lille pause». Disse musikernes gravsteder er ikke akkurat prangende, men noen har i hvert fall fått en tekst på gravsteinen. På steinen til Kenny Drew står det: «His music will live on». Pianisten og skuespilleren Ole Nezer ligger også på «Jazz-øen», og på hans gravstein er det hogd inn en vignett som forestiller et flygel samt «Er gået til de evige jazzmarker».
Etter en omflakkende og rotløs musikerkarriere slo Ben Webster seg ned i København i 1969. Da var han 60 år, og det blir sagt at når han flytta inn i en leilighet med utsikt over Søerne, var det første gang han bodde så permanent at han kunne sette navnet sitt på døra. At Ben Webster fikk en vei i København oppkalt etter seg, viser med all tydelighet at københavnerne satte pris på han.

Men det er ikke bare musikere som har «Jazz-øen» som endestasjon. Her ligger også Kay Sørensen – eller JazzKay som han ble kalt. Han dreiv Jazzhus Montmartre i den perioden det lå i Nørregade.
I kommende sett i ‘Tors hjørne’ blir det mer både om Ben Webster og om den store betydningen Jazzhus Montmartre hadde i dansk og europeisk jazz.
…med stort alvor og med høytid i sinnet utbragt en (?) skål i Gammel Dansk for disse enestående musikerne…
Avslutningsvis må det nevnes at en gjeng jazzmennesker fra Kongsberg – som jeg er så heldig å være en del av – ved flere anledninger har besøkt «Jazz-øen» og har med stort alvor og med høytid i sinnet utbragt en (?) skål i Gammel Dansk for disse enestående musikerne; som alle har gitt oss så store gleder og bidratt til at det er levelig på denne kloden.
.