15. SETT:

Art Pepper i Kongsberg Kino

For noen måneder siden kom plata «Bill Evans in Norway. The Kongsberg Concert».  Det var Zev Feldman og selskapet Elemental som ga ut plata, i nært samarbeid med Kongsberg Jazzfestival. Nå er Feldman og Elemental her igjen, denne gang med opptak av saksofonisten Art Pepper: ART PEPPER. AN AFTERNOON IN NORWAY. THE KONGSBERG CONCERT.

Art Pepper (1925 -1982) var en av de helt store altsaksofonistene i jazzens historie. Etter en svært lovende karrierestart, førte rusproblemer til at han hadde flere fengselsopphold, fra 1954 – 1956, 1960 – 1961, 1961 -1964 og 1964- 1965 (noen er fremdeles sterke i trua på at strenge straffer kurerer rusmisbruk).

Innimellom fengselsoppholda spilte han konserter og gjorde plateopptak, og det er merkelig hvordan en så sliten kropp og sjel kunne skape så mye fin musikk. Etter rehabilitering og ekteskap med Laurie Pepper, fikk han noenlunde orden på liv og karriere.

Søndag den 30. juni 1980 spilte han med sin kvartett i Kongsberg kino. Konserten ble en stor suksess, og den ferska plata bekrefter at musikken holder seg i dag også – 45 år etter. 

Men det var ikke så opplagt at konserten skulle bli så bra. Kvartetten spilte nemlig på Ronnie Scott’s Club i London kvelden før, det vil si de spilte langt inn i søndagen. Heldigvis kom de seg på et fly til Fornebu og ble henta av folk fra festivalen. Allerede ca kl. 13.30 stod bandet på scenen i Kongsberg kino, så her var det ikke mye tid til å sove og spise! Og noen lydprøve var det i hvert fall ikke tid til. Men likevel leverer musikerne en strålende konsert. I sin anmeldelse av plata i Klassekampen skriver Chris Monsen: «For Pepper kunne spille saksofon. Briljant, sådan, i en uforlignelig stil som både hadde en markant lyrisk karakter og samtidig swing. Han kunne også skrive djevelsk gode låter». Plata ble anmeldt i mai-nummeret av det engelske Jazzwise og ble belønna med 4 stjerner – som betyr «Excellent». Magasinet skryter også av lydfolka: «The Norwegian engineers did a great job on the sound». (Det bør vel bemerkes at Kristian Ludvik-Bøhmer var lydansvarlig).

Denne konserten viser Pepper fra sin beste side, og fra forskjellige sider. Her får vi vare, emosjonelle ballader, som Patricia – skrevet for hans datter, kraftfullt swingende låter og litt blues. Bandet leverer en aldeles suveren versjon av Caravan, den eneste komposisjonen på plata som ikke er skrevet av Pepper. Det må kraftig understrekes at det er ikke bare Pepper som spiller flott her, hans medmusikere er helt fremragende, og pianisten Milcho Leviev viser at han er en stor solist han også. Bassisten Tony Dumas og trommis Carl Burnett er også helt strålende.

Elementals plateutgivelser er alltid innholdsrike og forseggjorte. Foruten to plater med all nødvendig informasjon på coveret, følger det med et innholdsrikt 12-siders hefte. Her er det bilder, essays om Pepper, intervjuer med musikere og også en tekst av Laurie Pepper.

Laurie Pepper er også medforfatter av Art Peppers selvbiografi: «Straight Life». Det ligger mye ironi i denne boktittelen, for sjelden leser vi en biografi som er så utleverende og hensynsløst ærlig og forteller om et liv som var alt annet enn ‘straight’.

Samarbeidet mellom plateselskapet Elemental, produsent Zev Feldman og Kongsberg Jazzfestival har hittil gitt oss to plater, innholdsrike både musikalsk og historisk og med masse interessant informasjon. Mange vil ønske at samarbeidet fortsetter, og det er det muligheter for! Zeldmann skriver i det vedlagte tekstheftet at «These recordings come to us from the Kongsberg Jazz Festival Archives, with whom Elemental has developed a friendship with and is in the process of issuing several special concerts that were recorded at the festival over the past 60 years».

Og vi skynder oss å rose Åge Hoffart også, som «Executive Producer on behalf of Kongsberg Jazz Festival».

Det må også nevnes at på NRK TV ligger det et opptak fra Kongsberg Jazzfestival 1980 som heter «Treffpunkt». Der er det intervju med flere musikere, også med Art Pepper. Dessuten får vi høre (og se) bandet spille Caravan – altså samme opptak som på plata.

For de som vil høre mer av Art Pepper, så fins det en stor mengde plater å velge i. Her er et par av de beste – som en begynnelse:

«Art Pepper meets The Rhythm Section» (1957)

«Art Pepper + Eleven». A Treasury of Modern Jazz Classics. (1959)

Begge disse platene er å få både på vinyl og som CD.

Et lite kuriosum til slutt:

Som nevnt i teksten over, kom Art Pepper og bandet rett fra engasjement på Ronnie Scott’s Club i London. De spilte der både fredag, lørdag og langt inn i den søndagen de spilte på Kongsberg. Deler av den musikken de spilte disse dagene, er også utgitt. Det var den første utgivelsen til plateselskapet Mole – som er borte for lengst. Plata heter «Blues For The Fisherman» og er utgitt under Milcho Levievs navn. Kanskje av kontraktsgrunner?

Musikken er selvfølgelig glimrende, og den som kommer over denne plata i ei bruktsjappe, har bare en ting å gjøre: Kjøp!                        

.